Pomáhá vám viset na hrazdě vyrůst do výšky
20 dubna 2023

Pomáhá zavěšení na hrazdu zvýšit výšku?

Od Alan Rybczynski

Vyrůst o několik centimetrů je snem mnoha lidí. Vysoká postava je od nepaměti považována za ukazatel zdraví dítěte a činorodosti dospělého člověka. Co však můžete dělat, pokud vaše dítě neroste tak rychle jako jeho vrstevníci? Lze růst i v dospělosti cvičením na hrazdě? Odpověď najdete v tomto článku.

Myšlenka použití tyče

Myšlenka, že si můžete zvýšit výšku zavěšením na hrazdu, je velmi jednoduchá a vychází ze struktury naší páteře. Lidská páteř se skládá z 33-34 obratlů (kostí) a mezi jednotlivými obratli jsou ploténky. Disky jsou na rozdíl od kostí měkké. Kdyby tam nebyly, kosti by se o sebe třely. Disky plní tyto funkce:

  • tlumení páteře,
  • efektivní pohyb páteře ve všech rovinách: flexe/extenze, laterální pohyby, šikmé pohyby, rotace,
  • rovnoměrné rozložení vertikálního tlaku,
  • udržujte kruhy nad sebou.

Evoluce navrhla ploténky tak, aby fungovaly jako tlumiče nárazů a chránily obratle. Když stojíme, je váha horní části našeho těla podpírána páteří, což vyvíjí velký tlak na ploténky a výrazně snižuje jejich výšku. Dlouhodobá činnost ve vzpřímené poloze, jako je běh, chůze a stání, způsobuje stlačování plotének. V důsledku toho je celá naše páteř vystavena kompresi (kontrakci) právě kvůli stlačeným ploténkám. Pro snížení tlaku na páteř je dobré používat plavání nebo hrazdu.

Jak vám visení pomáhá růst

Teorie zní velmi dobře, ale je třeba být trochu skeptický ohledně skutečného pěstování zavěšením na tyči. Visení samo o sobě nezpůsobuje růst kostí protože technicky vzato dochází pouze k tomu, že se změní působení gravitace na páteř. Když běháme, chodíme, stojíme nebo sedíme, gravitace působí na kosti páteře tlakem, který způsobuje jejich stlačování (kompresi).

Může cvičení na tyči zvýšit vaši výšku?

ANO – Závěs na hrazdě může být velmi účinným cvičením pro dekompresi páteře a zvýšení tělesné výšky. Místo stlačování dosáhneme opačného efektu, tj. dekomprese a zvětšení prostoru mezi obratli, staneme se vyššími. Vis, podobně jako plavání nebo pobyt ve vesmíru, bojuje proti působení gravitace na naše tělo, a tím podporuje růst.

Zavěšení na hrazdě jistě působí proti gravitaci a kompresi obratlů, ale je tento efekt trvalý?

Odpověď zní: Záleží na tom. Účinek dekomprese páteře obvykle trvá několik dní, poté se naše výška vrátí do původní podoby. V některých případech, zejména pokud má páteř vysoké zakřivení, je možné si získanou výšku udržet trvale. Páteř se jednoduše protáhne při různých cvicích (nejen s tyčí). Pro děti a dospívající se vyplatí používat tuto jednoduchou metodu jako doplněk k plavání, aby podpořili správný vývoj svého těla.

Může prostor trvale protáhnout páteř?

Bohužel – NE. Astronauti jsou ve vesmíru díky mikrogravitaci vyšší maximálně o 3 %. Na páteř nepůsobí žádná gravitační síla, ploténky jsou plně uvolněné. Po návratu na Zemi se ploténky postupně stlačí a jedinci se vrátí do původní výšky (1). Podobná situace nastává i ráno, jsme pak asi o 2 cm vyšší.

Souhrn

Pokud tedy chcete zachovat účinek protažení páteře, visí na baru by měly být prováděny pravidelně. Jinak se pravděpodobně vrátíte do původní výšky, protože gravitace je neúprosná a vždy stlačuje páteř ve vertikální rovině. Zůstaňte však v klidu, ztráta dočasné výšky obvykle trvá několik dní. Můžete tomu zabránit tím, že se jednoduše znovu zavěsíte.

Pokud máte ve zvyku se hrbit, může být velmi užitečná také tyč na přitahování. Zavěšení na hrazdě vám pomůže zlepšit celkové držení těla, takže můžete začít vypadat vyšší. Používáte-li k přitahování tyč, zapojujete svaly horní části těla a pomáháte si udržovat zdravé držení těla. Správné držení těla zase pomáhá snižovat napětí v jakékoli části páteře a může zabránit vzniku závažných onemocnění v pozdějším věku.

Pro zmírnění účinku komprese páteře navíc pravidelně plavte.

 

Zdroje:

  1. NASA. Station Spinal Ultrasounds Seeking Why Astronauts Grow Taller in Space. https://www.nasa.gov/mission_pages/station/research/news/spinal_ultrasound.html